Een openhartig gesprek met ChatGPT

Een openhartig gesprek met ChatGPT

Ze bleven maar voorbij komen op LinkedIn: posts waarin mensen een post presenteren die ze hebben laten schrijven door ChatGPT. Maar wat vindt ChatGPT daar nu eigenlijk zelf van? Ik stelde hem (voor mij voelt ChatGPT als een man) deze vraag, wat het begin was van een openhartig gesprek. Over waar ChatGPT bij kan helpen, zijn gevoel voor humor, politieke correctheid, maar ook zijn tekortkomingen en beperkingen. En hoe we samen tot de beste resultaten kunnen komen.

 

Nieuwsgierig? Lees mee met ons gesprek ūüĎá

 

Ik: Hoi ChatGPT, wat vind je er van dat veel bedrijven jou vragen een LinkedIn post voor hen te schrijven?

ChatGPT: Hallo! Als een AI-taalmodel heb ik geen emoties en meningen, maar ik kan wel zeggen dat het begrijpelijk is dat bedrijven de hulp van een taalmodel zoals ik zoeken om hun LinkedIn-post te

schrijven. Het schrijven van effectieve LinkedIn-posts kan lastig zijn, vooral¬†als bedrijven specifieke doelen hebben die ze willen bereiken, zoals het¬†vergroten van hun bereik, het opbouwen van hun merk of het genereren van leads. Als taalmodel kan ik bedrijven helpen bij het cre√ęren van inhoud die¬†aantrekkelijk is voor hun doelgroep en hen helpt hun doelen te bereiken.

Ik: Jij hebt er echt verstand van lees is! Wat mensen vaak aantrekkelijk vinden is humor. Hoe is het met jouw gevoel voor humor gesteld? 

ChatGPT: Als AI-taalmodel heb ik geen gevoel voor humor zoals mensen dat hebben, maar ik ben wel in staat om humoristische zinnen en grapjes te genereren op basis van mijn trainingsdata en op verzoek van

gebruikers. Het is echter belangrijk op te merken dat humor subjectief is en wat grappig is voor de ene persoon, niet grappig kan zijn voor de andere. Daarom is het belangrijk om bij het gebruik van humor in LinkedIn-posts rekening te houden met de doelgroep en ervoor te zorgen dat de humor niet kwetsend

is of afbreuk doet aan de boodschap van de post.

 

Ik: Je maakt me nieuwsgierig. Kun je eens een humoristisch grapje genereren waar de meeste mensen om zullen kunnen lachen, of in ieder geval glimlachen? 

ChatGPT: Natuurlijk, ik zal mijn best doen! Hier is een grapje dat hopelijk een glimlach op je gezicht kan toveren: Waarom ging de programmeur naar de sportschool? Om zijn biceps en triceps te converteren naar BYTES en KILOBYTES!

 

Ik: Mwah, ik vind het niet zo heel grappig. Maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. Wil je het nog een keer proberen?

ChatGPT: Natuurlijk, ik snap dat humor subjectief is. Hier is nog een poging: Waarom kan een neus niet twaalf inch lang zijn? Omdat het dan een voet zou zijn! Ik hoop dat dit grapje je aan het lachen heeft gemaakt!

 

Ik: Hahahaha, die vind ik leuker! 

ChatGPT: Geweldig om te horen! Ik ben blij dat ik je een glimlach kon bezorgen. Als je nog iets anders nodig hebt, laat het me gerust weten!

 

Ik: Wat ik me afvraag: je weet heel veel, maar ben je ook een beetje creatief? 

ChatGPT: Als AI-taalmodel heb ik beperkte creativiteit en kan ik niet op dezelfde manier creatief zijn als menselijke creativiteit. Ik ben echter geprogrammeerd om op basis van mijn trainingsdata nieuwe zinnen, idee√ęn en concepten te genereren die kunnen worden beschouwd als "creatief" in termen van nieuwe combinaties of interpretaties van bestaande informatie. Het is echter belangrijk op te merken dat mijn creativiteit beperkt is tot de informatie en de algoritmes die in mijn programmering zijn ingebouwd, en dat ik geen menselijke emoties, waarden of ethische overwegingen kan begrijpen of toepassen bij mijn creatieve producties.

 

Ik: Je bent in ieder geval wel heel eerlijk en kent je beperkingen. Dit wetende en de mens kennende, hoe kunnen marketing/communicatie professionals en tekstschrijvers dan samen met jou tot de beste resultaten komen? 

ChatGPT: Marketing/communicatie professionals en tekstschrijvers kunnen samenwerken met AI-taalmodellen zoals ik om de kwaliteit en effici√ęntie van hun werk te verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop dit kan worden bereikt:

  • Gebruik AI als hulpmiddel bij het cre√ęren van content: AI-taalmodellen kunnen worden gebruikt om de basis van de inhoud te genereren op basis van vooraf bepaalde parameters, zoals onderwerp, doelgroep, toon en stijl. Vervolgens kunnen menselijke schrijvers deze basisinhoud bewerken, uitbreiden en verbeteren om de uiteindelijke inhoud te produceren.
  • Gebruik AI als controlemechanisme: AI-taalmodellen kunnen worden gebruikt om de inhoud te controleren op grammaticale fouten, inconsistenties en andere problemen. Dit kan veel tijd besparen en ervoor zorgen dat de inhoud van hoge kwaliteit is.
  • Gebruik AI voor het analyseren van gegevens: AI-taalmodellen kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en inzichten te genereren over het publiek, de markttrends en andere relevante informatie. Deze inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om de inhoud te optimaliseren en de resultaten te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat AI-taalmodellen zoals ik, slechts hulpmiddelen zijn en geen vervanging voor menselijke creativiteit en beoordeling. Een succesvolle samenwerking tussen mens en machine vereist het begrijpen van elkaars beperkingen en het benutten van de sterke punten van beide.

 

Ik: Klinkt goed! Ik zie wel kansen voor samenwerking. Al vind ik je wel een beetje droog en over-correct, maar daarin kunnen we vast samen tot een mooie middenweg komen!

ChatGPT: Dankjewel voor je feedback! Als AI-taalmodel ben ik geprogrammeerd om neutraal en formeel te zijn, maar ik begrijp dat dit soms kan worden ervaren als droog en over-correct. Gelukkig kan de tone-of-voice worden aangepast op basis van de voorkeuren van de doelgroep en het type inhoud dat wordt gecre√ęerd. Ik ben blij dat je potentie ziet in onze samenwerking en ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan het bereiken van jouw marketing- en communicatiedoelstellingen!¬†¬†

 

Je leest het, ik ben best wel enthousiast na deze eerste kennismaking.

En jij? Wat vind jij van ChatGPT? Laat het me weten in de commentaren. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Rosanne (dinsdag, 18 april 2023 13:42)

    Leuk artikel Joyce! En laat ook goed zien waarom menselijke input en creativiteit altijd nodig is en zal blijven.