Taalopvaller: "Druistige Drommel"

"Minder druistige Drommel heeft uitverkiezing Oranje verdiend" lees ik vandaag op NOS. Drommels, drommels en nog eens drommels! Wat is een druistige Drommel🤷🏼‍♀️?!

Mijn eerste associaties zijn iets met Harry Potter of een nieuwe titel in de Suske & Wiske reeks... Maar als ik het artikel verder lees, blijkt een deel van mijn onwetendheid te wijten aan mijn gebrek aan voetbalkennis: (Joël) Drommel is doelman bij FC Twente. En hij is toegevoegd aan het Nederlands elftal. Goed bezig Joël!

 

Dan nu door naar "druistig". Dat is ongetwijfeld een woord dat je niet zo vaak hoort. Van Dale online kent het ook niet. Voor deze speciale gelegenheid sla ik de papieren Dikke van Dale erop na. Ook niks. Door naar etymologiebank.nl, en ja hoor, daar vind ik "druistig" tussen het gedruis. De betekenis? Onstuimig, onbesuisd. Vergelijkbaar met "doldriest", "ijlhoofdig" en "wevelziek".

 

Wauw, op een gewone maandagmiddag niet één, maar vier nieuwe woorden geleerd. Ik zou er bijna druistig van worden😜

p.s.: Vind je deze taalopvaller leuk? Dan heb ik goed nieuws: er volgen er nog meer! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0