Een openhartig gesprek met ChatGPT
14. april 2023
Ze bleven maar voorbij komen op LinkedIn: posts waarin mensen een post presenteren die ze hebben laten schrijven door ChatGPT. Maar wat vindt ChatGPT daar nu eigenlijk zelf van? Ik stelde hem (voor mij voelt ChatGPT als een man) deze vraag, wat het begin was van een openhartig gesprek. Over waar ChatGPT bij kan helpen, zijn gevoel voor humor, politieke correctheid, maar ook zijn tekortkomingen en beperkingen. En hoe we samen tot de beste resultaten kunnen komen.

Taalopvaller: "Voor lief nemen"
18. februari 2021
Maandagavond keek ik het tv-programma Married at first sight. Bruid Daisy blikt terug op de niet al te succesvol verlopen dag en zegt 'Ik voel me voor lief genomen'. Wat ze bedoelt is dat haar kersverse echtgenoot Mick haar als vanzelfsprekend lijkt te zien en haar niet genoeg waardeert. In het Engels zegt men dan 'he takes her for granted'.

Taalopvaller: "Wat een oudbollige inrichting!"
29. januari 2021
"Oudbollig" in plaats van (het juiste woord) "oubollig". Ik zie én hoor het steeds vaker. De verklaring is logisch: we gebruiken het woord vooral om aan te geven dat we iets ouderwets vinden, dus de link naar "oud" is snel gelegd. Maar wist je dat oubollig oorspronkelijk helemaal niks met oud of ouderwets te maken heeft?

01. december 2020
Deze vierde Bruis&Brains Taalopvaller springt niet meteen in het oog, maar sluimert al jaren in mijn onderbewuste. Waarom staat dat streepje in Chocomel's 'de enige èchte' toch van rechtsonder naar linksboven? En niet van linksonder naar rechtsboven, zoals gebruikelijk bij een nadrukteken?

09. november 2020
"Minder druistige Drommel heeft uitverkiezing Oranje verdiend" lees ik vandaag op NOS. Drommels, drommels en nog eens drommels! Wat is een druistige Drommel?!

27. oktober 2020
"De saamhorigheid is nu veel minder dan in het voorjaar. De geest moet echt weer terug in de fles", aldus Jan Slagter gisteravond bij Op1. Het gezegde "de geest is uit de fles" voor een uit de hand lopende situatie kende ik wel, maar van deze variatie had ik nog nooit gehoord.

21. oktober 2020
Vrijdagavond. We eten pizza op de bank en kijken ondertussen naar De Vooravond. Waldemar Torenstra is te gast en vertelt over zijn motorreis door Afrika. Middenin een spannend verhaal hoor ik 'm zeggen: “Ik schrok me echt letterlijk een hoedje"!

19. februari 2019
Een overleg bij een klant. Aan bod komt de nieuwe automatische deur, die opent als je op een knopje duwt. De reactietijd is alleen net wat langer dan je zou verwachten. Met als gevolg dat bezoekers met grof geweld de deur opentrekken. En daar gaat de deur stuk van. Geopperd wordt dat er goed over de werking van de deur gecommuniceerd moet worden. De hoofden draaien naar mij, ik ben immers van de communicatie. Ik heb echter zo mijn twijfels of een bordje bij de deur het probleem oplost...

15. januari 2019
Database marketing draait om het doen van een persoonlijk aanbod op het juiste moment op basis van differentiatie in klantprofielen. Maar wat als dezelfde persoon communicatie voor twee verschillende klantprofielen ontvangt? Dan wordt het verwarrend en valt de persoonlijke benadering compleet door de mand. In deze blog hoe mij dit overkwam als proefabonnee van Trouw.

13. november 2018
De formule voor effectieve communicatie: een duidelijke boodschap die je doelgroep bereikt op het juiste moment. Dat laatste gaat soms nog weleens mis. Niet handig, wel een leuk blogthema. Deze keer hoe Transavia magazine Enjoy een voorlichtingsartikel van de Politie bij mij op een ongelukkig moment liet ‘landen’.

Meer weergeven